Loading...
 
Οι φαρμακοποιοί ανοίγουν το διάλογο με τους Συλλόγους Ασθενών για συστηματική συνεργασία
Πέμπτη 20 Δεκ 2018
πηγή: DailyPharmaNews.gr

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Στην ενίσχυση της παραδοσιακά καλής σχέσης που έχει ο Έλληνας φαρμακοποιός με τον ασθενή φαίνεται πως κινείται ο Προμηθευτικός Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Αττικής (ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ), που είναι και ο μεγαλύτερος της χώρας.

Μετά την πολύ πετυχημένη συνεργασία που έχει με το Σύλλογο Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα» που οδήγησαν σε μία σειρά κοινών εκδηλώσεων ανά την Ελλάδα με πιο πρόσφατες αυτές που πραγματοποιήθηκαν στην Κέρκυρα στις 6 & 7 Νοεμβρίου   και τη Λαμία στις 13 & 14 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της δράσης με κεντρικό μήνυμα "Ενεργοποιήσου – Ενημερώσου – Πρόλαβε", για την ενημέρωση και πρόληψη της σκελετικής υγείας στην Ελλάδα, φαίνεται πως ο ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ σκοπεύει να διευρύνει τις δράσεις του αυτές συνεργαζόμενος και με άλλους φορείς ασθενών.

Σε καταχώρηση του ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ σε πολύ γνωστό αθλητικό site με τίτλο "Μαζί μπορούμε καλύτερα" γίνεται αναφορά στην προσπάθεια αυτή. Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι «στο πλαίσιο της διαρκούς ενημέρωσης και εκπαίδευσης των ανθρώπων του Ομίλου, φέτος ο ΠΡΟ.ΣΥ.Φ.Α.Π.Ε. συμμετείχε στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών – Patients in Power Conference, τον μεγαλύτερο ετήσιο θεσμό που συγκεντρώνει τα μέλη πάνω από 80 Συλλόγων Ασθενών από κάθε γωνιά της Ελλάδας, με στόχο την ανοιχτή ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών και τον συντονισμό των δράσεων τους για την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων τους.

Όπως κάθε χρόνο το Συνέδριο αποτελεί την πλατφόρμα διάδρασης μεταξύ των ασθενών, των εκπροσώπων των φορέων και Οργανισμών υγείας, της Πολιτείας και των άλλων επαγγελματιών Υγείας, οι οποίοι συμμετάσχουν στα πάνελ συζήτησης με στόχο τη χάραξη πολιτικών για τη διαμόρφωση ενός πραγματικά ασθενοκεντρικού συστήματος Υγείας».

Όπως εξηγεί μιλώντας στο DailyPharmaNews o κ. Μίλτος Αγιούμπ, Φαρμακοποιός Αντιπρόεδρος ΔΣ Ομίλου ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ, «γίνονται κάποιες επαφές που θα συνεχιστούν και μέσα στην καινούργια χρονιά με τη διάθεση να βρούμε κοινούς τόπους συνεργασίας με δραστήριους και παραγωγικούς Συλλόγους Ασθενών προς όφελος των ασθενών. Η εμπλοκή τους σε όλα τα δημόσια fora γίνεται με σκοπό να ακουστεί η φωνή τους όσον αφορά την υγείας τους και επομένως και εμείς ως κλάδος που είμαστε οι πλέον προσβάσιμοι από τους επαγγελματίες υγείας λόγω της ανοικτής πόρτας που υπάρχει σε κάθε γειτονιά εκ των ων ουκ άνευ πρέπει να είμαστε σε αυτόν το διάλογο και να αναζητούμε τρόπους συνεργασίας. Και αυτό κάνουμε και θα κάνουμε».  

Αυτό είναι ένα μόνο δείγμα που δείχνει την κινητικότητα του κλάδου προς αυτήν την κατεύθυνση. Ήδη ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος από τον Ιούνιο δημιούργησε ένα έξυπνο τηλεοπτικό σποτ με τίτλο «Φαρμακοποιός, ο δικός σου Άνθρωπος» το οποίο μάλιστα βρίσκεται ανάμεσα στα 4 κεντρικά θέματα που παίζουν εδώ και καρό στην ιστοσελίδα του.

Στην ίδια κατεύθυνση βρίσκονται και οι δηλώσεις που έκανε στο DailyPharmaNews o αντιπρόεδρος του ΠΦΣ κ. Θανάσης Παπαθανάσης στο περιθώριο της πρόσφατης εκδήλωσης που πραγματοποίησε η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα για τον εορτασμό των 40 χρόνων από την ίδρυσή της.

"Είμαστε από την ίδια πλευράΑυτή η εξωστρέφεια που δημιουργεί ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, που θέλει να έχει σημαντικές σχέσεις και επαφές και συνεργασίες με όλους τους Συλλόγους ασθενών, έχει λογική. Η γνώση και η ενημέρωση θα βοηθήσουν προς την κατεύθυνση της καλύτερης ιατρικής αλλά κυρίως θα βοηθήσουν ώστε να αποκτώνται εμπειρίες, προκειμένου και οι θεραπείες των ασθενών να είναι καλύτερες και ο ρόλος του φαρμακοποιού να ενδυναμώνεται. Σε αυτήν την προσπάθεια, όπως ξέρετε, κάνουμε πάρα πολλά προγράμματα δια βίου μάθησης όλων των συναδέλφων προκειμένου σε αυτόν το ρόλο, τον σύγχρονο ρόλο του Έλληνα φαρμακοποιού, να είμαστε όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένοι και να παρέχουμε όσο το δυνατόν καλύτερες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας, στους ασθενείς". Ο κ.Παπαθανάσης αποκάλυψε ότι υπάρχει κινητικότητα και ετοιμάζονται από κοινού δράσεις με Συλλόγους ασθενών. «Είμαστε σε επαφή με αρκετούς Συλλόγους ασθενών, κάνουμε αρκετές δράσεις, παρευρισκόμαστε όπως βλέπετε σε πάρα πολλές δράσεις Συλλόγων και έχουμε τη διάθεση στο επόμενο διάστημα μια  και είμαστε, όπως προείπα, από την ίδια πλευρά να κάνουμε και άλλες δράσεις σημαντικές για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών και των ασθενών».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την έρευνα "Υγεία και Ευημερία" που διεξήγαγε η ΕΣΔΥ με στόχο τη διερεύνηση της στάσης των Ελλήνων σε σχέση με την πρόληψη νόσων και επικίνδυνων για τη ζωή καταστάσεων και η οποία έρευνα παρουσιάστηκε στο 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τη Διοίκηση, τα Οικονομικά και τις Πολιτικές Υγείας 2017, ο φαρμακοποιός είναι ο επαγγελματίας υγείας που εμπιστεύεται περισσότερο ο πολίτης.

Η συστηματική συνεργασία και ο διάλογος μεταξύ των φαρμακοποιών και των ενώσεων ασθενών είναι κάτι που μπορεί να ενδυναμώσει ακόμη περισσότερο αυτήν την διαχρονικά ισχυρή σχέση.

Ένα καλό παράδειγμα δίνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ο οποίος με πρόσφατη επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό ζήτησε «συνάντηση του Υπουργού, με τους εκπροσώπους της Κοινής Επιτροπής του ΙΣΑ με τους Συλλόγους Ασθενών, προκειμένου να διευκρινιστεί το πλαίσιο της εφαρμογής του νέου συστήματος που απειλεί να τινάξει στον αέρα την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας των πολιτών». Με αυτόν τον τρόπο ο ΙΣΑ δίνει στους ασθενείς τον κεντρικό εκείνο ρόλο που πρέπει να έχουν δίπλα στον γιατρό -στη συγκεκριμένη περίπτωση- στο διάλογο με την πολιτεία για σοβαρά ζητήματα υγείας που τους αφορούν.