Loading...
 
380 Φάρμακα - Φαντάσματα
Thursday 13 Jan 2011
Πηγή: www.enet.gr


Δείτε τη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", (Πέμπτη 13/01/2011), ο Εμπορικός Διευθυντής του Ομίλου ΠΡΟ.ΣΥ.Φ.Α.Π.Ε., κος Χρήστος Μουρίκης.

Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΔΑΜΑ

Από τα ράφια των φαρμακείων, όλης της χώρας, λείπουν 380 φαρμακευτικά σκευάσματα. Από αυτά, τα 120 παράγονται από 15 εταιρείες. Ολες είναι πολυεθνικές.

Τα φάρμακα αυτά έχουν δύο χαρακτηριστικά: είναι αναγκαία για τη δημόσια υγεία και επιπλέον πρόκειται για σκευάσματα που βρίσκονται στη λίστα των 500 πρώτων σε πωλήσεις από τα 6.500 φαρμακευτικά σκευάσματα με τα οποία εφοδιάζει ο Προμηθευτικός Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Αττικής.

Τα φάρμακα που απουσιάζουν από τα φαρμακεία είναι αναγκαία για τις ακόλουθες ασθένειες: πνευμονολογικές παθήσεις, μεταχειρουργικές θρομβώσεις, ψυχικές διαταραχές, ρευματοειδή αρθρίτιδα, άνοια, χοληστερίνη, καρδιακές παθήσεις, σακχαρώδης διαβήτης, επιληψία, επιπλοκές ύστερα από μεταμόσχευση νεφρών, Πάρκινσον, για τη στυτική δυσλειτουργία και εμβόλια.

Εφάρμοσαν πλαφόν

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραχώρησε στην «Ε» ο Χρήστος Μουρίκης, εμπορικός διευθυντής του Συνεταιρισμού, «στα συγκεκριμένα σκευάσματα δημιουργήθηκε πρόβλημα με τον ανεφοδιασμό μας, διότι οι φαρμακευτικές εταιρείες εφάρμοσαν πλαφόν πωλήσεων. Δεν εκτελούν τις ποσότητες που παραγγέλνονται αλλά κατά πολύ μικρότερες».

Το κρίσιμο ζήτημα είναι «ότι η κάθε φαρμακευτική εταιρεία, για δικούς της λόγους, επιβάλλει πλαφόν, γεγονός που αποτελεί μοναδικό φαινόμενο σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Αναφέρει ότι οι εταιρείες ισχυρίζονται ότι παραδίδουν μειωμένες ποσότητες, ώστε να ελέγχουν το ενδεχόμενο επανεμπόρευσης των φαρμάκων μέσω ύποπτων δρόμων, χωρίς να δίνουν ξεκάθαρες απαντήσεις. Ομως «σε κάθε χώρα υπεύθυνος για να ρυθμίσει την επάρκεια φαρμάκων είναι μόνον ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων».

Υπενθυμίζει ότι «όταν ο ασθενής πάει στο φαρμακείο, ο φαρμακοποιός είναι υποχρεωμένος να εκτελέσει τη συνταγή εντός 24 ωρών. Κι όχι να στέλνει τον ασθενή από φαρμακείο σε φαρμακείο ψάχνοντας μήπως βρει το φάρμακο...». Λέει επίσης ότι ο Συνεταιρισμός τροφοδοτεί 1.500 φαρμακεία μέσω των αποθηκών σε Αττική, Λαμία και Κέρκυρα. Πραγματοποιεί δύο δρομολόγια την ημέρα και, όταν χρειαστεί, ορισμένα έκτακτα (για υψηλής αναγκαιότητας φάρμακα). Αλλά «για να εξυπηρετήσουμε πρέπει να υπάρχουν οι αντίστοιχες ποσότητες και όχι να μη γνωρίζουμε τι θα παραλάβουμε», θεωρώντας αναγκαίο να στέλνουν οι φαρμακοβιομηχανίες ποσότητα φαρμάκων που να μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες των φαρμακείων για, τουλάχιστον, 20 μέρες.

Ο ίδιος διευκρινίζει ότι σχετικά με τις μειωμένες ποσότητες φαρμάκων προηγήθηκε καταγγελία του Συνεταιρισμού (πρωτόκολλο ελέγχου) στον ΕΟΦ τον περασμένο Οκτώβριο. Χωρίς αποτέλεσμα, όπως αποδείχθηκε, από τα γεγονότα. 

 

Δείτε τη λίστα των σκευασμάτων